Λίγο η συννεφιά, λίγο η βροχούλα και το κρύο, δεν θέλει πολύ να σου… ανοίξει η όρεξη. Και το βράδυ γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, ειδικά μετά από μια αρκετά κουραστική μέρα….

Αν θες λοιπόν κάτι να σε ζεστάνει και να τονώσει, σου έχω μια πολύ απλή λύση: μια βελουτέ (ή μη) σούπα από πράσο και πατάτα, που θα κάνει τον ουρανίσκο και το στομάχι σου… χαρούμενο.

Γιατί όμως πράσο; Επειδή έχει πολύ λίγες θερμίδες, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες. Κατά συνέπεια, η περιεχόμενη σ’ αυτό αλλυσίνη (παράγεται όταν κόβουμε το πράσο) εκδηλώνει αντιμικροβιακή δράση, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα  (1) και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα – αυξάνοντας την ελαστικότητα των αγγείων οπότε μειώνεται ο κίνδυνος για θρομβοεμβολικά και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (1,2) . Όντας επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, K και Ε, βοηθά σημαντικά στην υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Χωρίς λακτόζη και γλουτένη, είναι μια ιδανική επιλογή για χορτοφάγους, για όσους έχουν δυσανοχή στη λακτόζη ή δυσκοιλιότητα, αλλά και παιδιά που δύσκολα τρώνε λαχανικά (στη veloute εκδοχή της).

Και όλα αυτά μόνο με 0,65 ευρώ ανά μερίδα!

Σούπα (veloute) με πράσο και πατάτα

Συστατικά (για 6 μερίδες)

  • 2 καρότα
  • 2 sticks σέλινου
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 400 gr πράσο
  • 400 gr πατάτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 (βιολογικούς) κύβους ζωμού κοτόπουλου ή λαχανικών
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθάρισε και τεμάχισε τα καρότα και το σέλινο.
  2. Ξεφλούδισε και κόψε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  3. Κόψε τις άκρες από τα πράσα και χώρισέ τα κατά μήκος στα τέσσερα. Πλύνε τα κάτω από τρεχούμενο νερό και τεμάχισέ τα ανά 1 εκατοστό.
  4. Ζέστανε σε δυνατή φωτιά 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, πρόσθεσε όλα όσα τεμάχισες πριν και άφησέ τα να μαγειρευτούν για 10 λεπτά (ή μέχρι να μαλακώσουν) με μισάνοιχτο καπάκι, ανακατεύοντας τακτικά.
  5. Εντωμεταξύ, καθάρισε τις πατάτες και κόψ΄ τες σε κύβους.
  6. Σε 1,8 λίτρα νερού που βράζει πρόσθεσε τους 2 κύβους ζωμού (κοτόπουλου ή λαχανικών) και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθούν. Στη συνέχεια ρίξε το ζωμό στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Πρόσθεσε και τις πατάτες.
  7. Αύξησε την ένταση της φωτιάς, ώστε η σούπα να φτάσει σε σημείο βρασμό, ενώ στη συνέχεια μειώνεις τη θερμοκρασία και αφήνεις να σιγοβράσει για 10 λεπτά, με το καπάκι κλειστό. Στη συνέχεια απομακρύνεις την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  8. Πρόσθεσε αλατοπίπερο και, είτε σέρβιρε ως έχει ή κάνε την veloute με ένα (stick) blender.

Διατροφική ανάλυση (ανά μερίδα)

  • Ενέργεια: 108 kcal
  • Λίπος: 5gr
  • Πρωτεΐνη: 9gr
  • Υδατάνθρακες: 14.6gr
  • Φυτικές ίνες: 2.7gr

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge  ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.

References

  1. Borlinghaus J, Albrecht F, Gruhlke MC, Nwachukwu ID, Slusarenko AJ. Allicin: chemistry and biological properties. Molecules. 2014 Aug 19;19(8):12591-618.
  2. Chan JY, Yuen AC, Chan RY, Chan SW. A review of the cardiovascular benefits and antioxidant properties of allicin. Phytother Res. 2013 May;27(5):637-46.