Ένας κουραμπιές την ημέρα, κάνει τον… γιατρό πέρα;

Όταν ήμασταν παιδιά μετρούσαμε τα παγωτά που τρώγαμε το καλοκαίρι. Τώρα που μεγαλώσαμε (λιγάκι) μετράμε τους κουραμπιέδες… Και πώς να μην το κάνεις, όταν για πολλούς είναι το «καλύτερο» κομμάτι των Χριστουγέννων! Μη γελάς, δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν όλο το χρόνο αυτές τις γιορτές για να… τιμήσουν δεόντως τους λατρεμένους. Δεν έχει σημασία η ηλικία: οι κουραμπιέδες έχουν πάρα πολλούς  «οπαδούς», από μικρά παιδιά έως υπερήλικες. Ειδικά αν είσαι και άνθρωπος που του αρέσουν τα μπισκότα.

Και άντε, να είσαι γερός και χωρίς προβλήματα, να τους… τιμήσεις. Τι γίνεται όμως αν δεν πρέπει να καταναλώνεις ζάχαρη (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ενδοκρινολογικά προβλήματα, σύνδρομο πολυκυστικών κ.α.) σε τέτοιες ποσότητες και με τόσο μεγάλη συχνότητα (σ.σ. δεν θα ζητήσεις δηλαδή έναν την ημέρα, αλήθεια τώρα;). Εσύ δεν έχεις ψυχούλα, δεν θα… κάνεις Χριστούγεννα;

Για να μην μου κάνεις λοιπόν τον κασκαντέρ – εγώ θα ΦΑΩ και ό,τι θέλει ας γίνει – σκέφτηκα να σου δώσω μια καλύτερη εναλλακτική. Μια «πειραγμένη», πρωτότυπη συνταγή για κουραμπιέδες, χωρίς ζάχαρη, με λιγότερο κορεσμένο λίπος από τα συνήθη 300 gr αγελαδινού ή αιγοπρόβειου βουτύρου και με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας αντί για τα… κιλά άχνης ζάχαρης (σ.σ. δεν ωφελεί για «ξυρίζεις» τον κουραμπιέ από την άχνη, δεν κερδίζεις τίποτα!).

Μη σε τρομάζουν οι 200 θερμίδες που βγαίνει ο προτεινόμενος κουραμπιές, για γλυκό μιλάμε άλλωστε! Απλά με καλύτερη σύσταση…

Και αν τους φτιάξεις εσύ θα δώσεις μόνο 0,23 ευρώ ανά τεμάχιο!

Κουραμπιέδες με επικάλυψη σοκολάτας, χωρίς ζάχαρη

Βάρος 1,2 kg – περίπου 34 κομμάτια

Υλικά

  • 100 gr βούτυρο αγελάδας
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 120 gr αμύγδαλα
  • ½ κγ baking powder
  • 150 gr κρυσταλλική στέβια
  • 1 κ.σ. βανίλια σε σκόνη
  • 550 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 ml κονιάκ
  • 300 gr κουβερτούρα (χωρίς ζάχαρη) 55-70% κακάο
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα καβουρδίζουμε, ψηλά στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα σπάμε πιέζοντάς τα με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκάλι και τη stevia, με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα, για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.
  3. Ακολούθως, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια και συνεχίζουμε την ανάδευση σε πιο χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά. Όταν αφομοιωθούν τα άλευρα ρίχνουμε επίσης τα αμύγδαλα και το κονιάκ.
  4. Βγάζουμε το ζυμάρι από το μίξερ. Σε ταψί με καθαρό αντικολλητικό χαρτί πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα και μέγεθος της αρεσκείας μας και τους πιέζουμε ελαφρά στην κορυφή. Μπορούμε επίσης να «κόψουμε» τη ζύμη για να φτιάξουμε κουραμπιέδες σε σχήμα καρδιάς, αστεριού κ.α.
  5. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους και τη δύναμη του φούρνου που έχουμε. Μην τους παραψήσετε, πρέπει να βγουν λευκοί, χωρίς να είναι πολύ σκληροί.
  6. Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, για να μην νοτίσουν αργότερα.
  7. Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας, βάζοντας σε ανοξείδωτο μπολ την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και λιώνοντάς την με bain marie (σ.σ. το μπολ μπαίνει σε κατσαρόλα με ζεστό νερό και στερεώνεται στο στόμιό της όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει). Αναδεύουμε τακτικά για να λιώσει, με προσοχή να μην έρθει σε επαφή το ζεστό νερό με τη σοκολάτα. Όταν λιώσει την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε θερμοκρασία δωματίου.
  8. Στη συνέχεια, βουτάμε έναν-έναν τους κουραμπιέδες μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, ώστε να καλυφθούν εξ ολοκλήρου. Τους βγάζουμε με ένα πιρούνι, τους τοποθετούμε σε μια σχάρα (με ποδαράκι) και τους αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

Διατροφική ανάλυση ανά τεμάχιο

Ενέργεια: 201 kcal

Υδατάνθρακες: 15,7 gr

Πρωτεΐνη: 3,3 gr

Λίπος: 15,14 gr, εκ των οποίων 7,63gr από μονοακόρεστα λιπαρά


Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge  ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.

Μοιραστείτε το περιεχόμενο της σελίδας ...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook3Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , ,