(…and the Oscar goes to keftedakia!)

Για snack ξεκινήσαμε, σε φαγητό καταλήξαμε…
Τι να κάνεις όμως, αφού ο λαός μίλησε και η ετυμηγορία αυτού, κεφτεδάκια.
Γι’ αυτό κι εγώ, σας παραδίδω μια (πιο) υγιεινή εκδοχή τους, με σάλτσα ντομάτας!

***
Κεφτεδάκια λοιπόν. Αυτό φαίνεται πως είναι το αγαπημένο παιδικό φαγητό, συνυφασμένο με τα ανέμελα καλοκαίρια μιας (πολύ) πιο αθώας εποχής.
Επειδή όμως, όλοι μας μεγαλώσαμε και οι ανάγκες διαφοροποιούνται (σ.σ. προσέχεις πολύ περισσότερο το αμάξι που ταλαιπωρείται από το χρόνο και τα… χιλιόμετρα), σας παραδίδω μια πιο υγιεινή – και λιγότερο λιπαρή – εκδοχή – του αγαπημένου πιάτου.
Μην τα φοβηθείτε, δοκιμάστε τα και ετοιμαστείτε για ένα νοστιμότατο flash back!

Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας

Συστατικά για τους κεφτέδες (για 6 μερίδες)
• 75 ml (5 κ.σ.) ελαιόλαδο
• 450 gr μοσχαρίσιο κιμά
• 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 αυγό
• 80 gr παλιό ψωμί, μουλιασμένο σε γάλα
• 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 100 gr ψιλοκομμένο κρεμμύδι
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 5 gr ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
• 15 gr ψιλοκομμένος μαϊντανός
• 1 κγ ρίγανη

Συστατικά για τη σάλτσα ντομάτας
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• 1 kg φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες (ή ένα κουτί πολτός ντομάτας)
• 100ml λευκό ξηρό κρασί
• ½ κγ ζάχαρη
• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
• αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση για τα κεφτεδάκια
1. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
2. Μαγειρεύουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Προσθέτουμε στο μπολ τον κιμά, το μουσκεμένο ψωμί (το στύβουμε καλά πριν για να διώξουμε τα υγρά του), το αυγό και τα μυρωδικά. Στη συνέχεια, πλάθουμε τα κεφτεδάκια.
4. Ζεσταίνουμε 60ml (4 κ.σ.) ελαιόλαδου στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
5. Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα.
6. Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε χοντρό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν.

Εκτέλεση για τη σάλτσα ντομάτας
1. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
2. Ακολούθως, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
3. Όταν εξατμισθεί το κρασί, προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
4. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά τη σάλτσα για 15 περίπου λεπτά, ώσπου να συμπυκνωθεί.
5. Στα τελευταία 5 λεπτά, ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα και τα κεφτεδάκια.
6. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Τέλος, σερβίρουμε με ζυμαρικά, ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (χωρίς το ρύζι, τα ζυμαρικά ή τον πουρέ πατάτας)
Ενέργεια: 473kcal
Υδατάνθρακες: 32,8gr
Πρωτεΐνη: 14,7gr
Λίπος: 29,4gr
Κορεσμένα λιπαρά: 7gr
Χοληστερόλη: 76,9mg


Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.