Μήπως να σταματήσω να πίνω γάλα;

Μήπως να σταματήσω να πίνω γάλα;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν όντως διχογνωμία, μιας και αφενός οι οργανισμοί υγείας το θεωρούν απαραίτητο για την υγεία των οστών, αφετέρου δε εγείρονται φωνές ενάντια στη χρήση τους ως επιβλαβή. Βέβαια, δεν είναι όλα τα γαλακτοκομικά ίδια, διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, ακόμα και σε σχέση με το πώς εκτρέφονται οι αγελάδες ή το πώς επεξεργάζεται το γάλα. Επίσης, η επίδραση τους διαφέρει αρκετά στον καθένα μας. Είναι φυσικό να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά; Οι άνθρωποι είναι το μοναδικό ζωικό είδος που καταναλώνει γάλα στην ενήλικη ζωή, αλλά και γάλα από άλλο είδος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι το γενετικό μας υλικό μεταλλάχθηκε για να προσαρμοστεί στην κατανάλωση γαλακτοκομικών […]

«Ισχύει τελικά πως αν τρώω το βράδυ θα παχύνω»;

Το βραδινό φαγητό έχει συνδεθεί από παλιά με την αύξηση βάρους. Αρκετά παλαιότερα, μας συμβούλευαν να τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και βραδινό σαν πάμφτωχοι…  Αχ, αυτά τα γονίδια… Με τη γνώση του σήμερα, η ενέργεια (σ.σ. θερμίδες) που παίρνουμε δεν έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, ανάλογα με την ώρα της ημέρας που τρώμε. Η αύξηση βάρους αφορά το ενεργειακό πλεόνασμα που δημιουργούμε σε σχέση με τη (φυσική) δραστηριότητά μας, αλλά και το γονιδιακό μας υπόβαθρο. Παίρνουμε κιλά τόσο γρήγορα (1,2), όσο προστάζει το γονιδίωμά μας (σ.σ. αυτό δεν αλλάζει, είναι η φύση του καθενός από εμάς) και όσο περισσότερο ξεκουραζόμαστε στον αγαπημένο μας καναπέ… Δεν έχει σημασία η ώρα […]

Χλιαρό νερό με λεμόνι το πρωί: μύθος ή πραγματικότητα;

Συνήθεια ή μόδα; Περιέργεια ή ανομολόγητη ευχή;  «Θα με αδυνατίσει; Θα κάψει το λίπος; Θα καθαρίσει το σώμα μου, ώστε να αποβάλλω τις τοξίνες; Δεν με προστατεύει από κακές αρρώστιες;». Καθημερινά ερωτήματα, που γεννιούνται και διογκώνονται από φήμες, εμπειρίες της γειτόνισσας ή αβάσιμες επιστημονικά προτάσεις του marketing. Μπορεί το να αναμίξεις νερό με βιταμίνη C, ακούγεται καλή σας ιδέα, σίγουρα όμως δεν είναι μαγική. Όπως θα σας αποδείξω στη συνέχεια, το νερό με λεμόνι, ζεστό ή κρύο, μπορεί να έχει κάποιες ευεγερτικές επιδράσεις στην υγεία μας, σίγουρα όμως δεν έχει όσες του αποδίδονται. Άλλωστε, πόσο απέχει από τη λεμονάδα, αν αφαιρέσουμε τη ζάχαρη από την τελευταία; Ας καταρρίψουμε κάποιους μύθους… […]

3 απλά βήματα για να περιορίσετε την ανάγκη των παιδιών για γλυκά!

Η αγάπη των παιδιών για τη γλυκιά γεύση δεν είναι κάτι που μπορείς να προσπεράσεις αψήφιστα. Έχει τις ρίζες της από τις πρώτες στιγμές ζωής τους σε αυτόν τον κόσμο, από τη στιγμή που, για το αισθητήριό τους, το μητρικό γάλα φαίνεται γλυκό (1). Και συνεχίζουν να το αποδεικνύουν σε κάθε σημείο της διαδρομής τους: προτιμώντας τα γλυκά εποχιακά φρούτα, το μέλι, τα παιδικά γιαουρτάκια (με την έντονη γλυκιά γεύση) και φυσικά οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη! Εμείς κάνουμε τη ζάχαρη… τσιρότο, για τα πάντα Σαν πατέρας και εγώ, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πόσο άδικο έχουν όσοι νέοι γονείς χρησιμοποιούν τα γλυκά (αλλά και το φαγητό) για να κατευνάσουν την γκρίνια […]

Πόσο επηρεάζει την αθλητική απόδοση η νηστεία;

Η ορθόδοξη Χριστιανική πίστη χαρακτηρίζεται από αρκετές περιόδους νηστείας κατά τη διάρκεια του έτους, που σημαίνει αποχή από ζωικά τρόφιμα που περιέχουν αίμα, γαλακτοκομικά και κατά περιόδους από λάδι. Όσοι νηστεύουν όλες τις ημέρες του ορθόδοξου ημερολογίου, βρίσκονται σε αποχή από τα ζωικά τρόφιμα για περίπου 180 μέρες το χρόνο. Και αν «ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει», κάτι τέτοιο παραμένει ασαφές για τους αθλητές. Τι γίνεται λοιπόν όταν ο αθλητής επιλέγει να ακολουθήσει τη θρησκευτική νηστεία; Πως επιδρά η αποστέρηση τροφής στο σώμα μας; Το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται σε τακτικές, σύντομες περιόδους νηστείας (σ.σ. χωρίς κατανάλωση τροφής), με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την καθημερινή νυχτερινή νηστεία διάρκειας 8-10 ωρών ή περισσότερο. […]

10 τροφές που χρειαζόμαστε όταν κάνει κρύο!

«Πως κρύωσε έτσι απότομα πάλι; Λες γι΄αυτό να πεινάω τόσο πολύ ξανά;»… Αφού δεν λέει να ανέβει η θερμοκρασία, ας ζεσταθούμε χρησιμοποιώντας δυνατές γεύσεις και τρόφιμα που κάνουν παραπάνω από μια… δουλειές! Υγιεινές επιλογές που θα σας κρατήσουν ζεστούς τις κρύες (σ.σ. παραδόξως) νύχτες, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και παράγοντες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρώμη Πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτική πρωτεΐνη, μπορεί να μας χορτάσει με ένα μόνο μπόλ. Η β-γλυκάνη που περιέχει σε αφθονία μειώνει την χοληστερόλη κατά 5-10%, ανεξάρτητα από το αν είναι υψηλή ή φυσιολογική (1). Ζεστή σοκολάτα Εκτός από αγαπημένο για πολλούς ρόφημα, η σοκολάτα συνιστά πηγή φλαβονοειδών, που ως […]

Πόσο καλά γνωρίζετε τον προδιαβήτη και το φαινόμενο αντίστασης στην ινσουλίνη;

Πολλοί από εμάς αποδίδουμε την αύξηση (ή τη δυσκολία μείωσης) βάρους στο κακό φαγητό, στην καθιστική ζωή ή στον «αργό» μεταβολισμό. Κάνοντας γενικές εξετάσεις το μόνο που προκύπτει είναι μια υψηλά φυσιολογική τιμή σακχάρου στο αίμα. «Καλά είμαι, ευτυχώς δεν έχω κάτι», λέμε και αγνοούμε το πρώτο… καμπανάκι. Μήπως όμως δε είναι τόσο απλά τα πράγματα; «Μα, δεν έχω συμπτώματα…» Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται πολύ πριν την εκδήλωση – διάγνωση διαβήτη τύπου 2 (σ.σ. μη εξαρτώμενου από την ινσουλίνη), αλλά συνεχίζει και μετά να είναι κομμάτι του προβλήματος. Θεωρείται πλέον ότι ερμηνεύει την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2. Δεν έχει από μόνη της συμπτώματα, όταν δεν εκδηλώνεται μαζί με προδιαβήτη […]

5+1 τροφές – εχθροί της υγείας μας!

Όπου αρρώστια, η φλεγμονή… πρώτη! Δεν είναι όμως πάντα κακή, εξαρτάται από την κατάστασή μας. Όταν τραυματιζόμαστε ή είμαστε άρρωστοι, συνιστά το φυσικό τρόπο άμυνας του οργανισμού μας, Αφετέρου όμως, η χρόνια συστηματική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου, παχυσαρκίας κ.α. Ξέρετε, αλήθεια, ότι κάποια τρόφιμα μπορεί να επιδεινώνουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα μας;  Ας δούμε, πιο συγκεκριμένα, τι θα πρέπει να προσέχουμε ή να αποφεύγουμε. Ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού πλούσιο σε φρουκτόζη (HFCS) είναι οι δυο κύριοι τύποι προστιθέμενων γλυκαντικών υλών στο φαγητό μας. Ερευνητικά φαίνεται ότι τα προστιθέμενα αυτά […]

Γιατί η μάχη με το φαγητό είναι χαμένη, πριν ακόμα ξεκινήσει;

Λίγο χιούμορ για τις καλές και τις κακές διατροφικές μας συνήθειες. Ένα δείγμα του πόσο…διχασμένοι μπορούμε να είμαστε, όταν πρόκειται για φαγητό. Σαν να έχουμε έναν άγγελο και ένα διαβολάκι, εκατέρωθεν του κεφαλιού μας! …και ο Θεός αύξησε τον πληθυσμό της γης. Και ο Θεός γέμισε τη γη με μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, πράσινα και κίτρινα λαχανικά όλων των ειδών, ώστε ο άντρας και η γυναίκα να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή. Και ο διαβολάκος έφτιαξε τις αλυσίδες fast food! Και αυτές λανσάρανε το cheeseburger σε τιμή μικρότερη των 2 ευρώ. Και ο διαβολάκος ρώτησε τον άνδρα: «Θέλετε τηγανητές πατάτες με αυτό;». Και ο άνδρας είπε: «…το μεγάλο μέγεθος». Και ο άνδρας […]

Πέντε καλές, δύο κακές (μέρες)

Σε πολύ κόσμο επιβεβαιώνεται το ότι η καθημερινή ρουτίνα μας βοηθά να οργανώσουμε το φαγητό μας, αλλά και να κάνουμε καλύτερες (διατροφικές) επιλογές στο μεγαλύτερο τουλάχιστον κομμάτι της ημέρας.  Έρχεται όμως το Σαββατοκύριακο και τα τινάζουμε όλα στον αέρα. Πολύ λιγότερα γεύματα, πρόχειρο φαγητό, γλυκά, πολύ αλκοόλ… Πέντε καλές, δύο κακές (μέρες) Ωστόσο, οι διατροφικές υπερβολές του Σαββατοκύριακου φαίνεται πως είναι το ίδιο επιβλαβείς, όσο η τακτική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού ( junk food). Συγκεκριμένα, η πρακτική της προσεκτικής επιλογής φαγητού στις 5 καθημερινές/εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, ενώ το Σαββατοκύριακο υπερβάλλουμε χρησιμοποιώντας junk food,  φαίνεται ότι τελικά επηρεάζει την υγεία μας στον ίδιο βαθμό με την καθημερινή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού! Το […]