Για να μην πείτε ξανά… «πάλι φακές;»

Αν τα όσπρια έχουν γίνει συνώνυμα της «βαρεμάρας και της αγγαρείας» στο καθημερινό μας φαγητό, δείτε παρακάτω μια εξωτική συνταγή, με πλούσια γεύση και αρώματα.

Ιδανική, με μια μικρή αντικατάσταση, για τις δύσκολες ημέρες της νηστείας.

Απολαύστε!

****

Οι φακές με ταχίνι και κυμίνο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Μέσης Ανατολής. Ζεστό και δροσερό ταυτόχρονα, πλούσιο σε ενέργεια, φυτική πρωτεΐνη, ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Εξωτικό και πολύ θρεπτικό συνάμα. Ωστόσο, όπως θα δείτε και στη συνέχεια, όλα τα υλικά βρίσκονται στα ντουλάπια μας.

Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή,  καθώς χρειάζεται 15 λεπτά εκτέλεση και 30-35 λεπτά για να βράσουν οι φακές.

Μπορεί να σερβιριστεί ως μεζές, σαν πρώτο ή ως κυρίως πιάτο. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, το αντιμετωπίζουμε ως κυρίως πιάτο.

Ιδανικά, σερβίρεται ως ζεστό πιάτο με συνοδευτικό κρύο γιαούρτι.

Για όσους νηστεύουν, το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι μπορεί να αντικατασταθεί με γιαούρτι ή crème fraiche από σόγια!

Κι όλα αυτά με 1,6 ευρώ ανά μερίδα.

 

Φακές με ταχίνι και κύμινο

Υλικά για 2 άτομα

  • 200 gr φακές
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ταχίνι
  • 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κγ κύμινο
  • 1 κ.σ. φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
  • Χυμός λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα: κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου και 4-6 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι (ή crème fraiche/ γιαούρτι σόγιας)

 Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους, ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο και κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες.
  2. Βράζουμε τις φακές για 20-30 λεπτά, με μια πρέζα αλάτι. Δεν θέλουμε να χυλώσουν, αλλά να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε 3 κ.σ. λάδι σε μεσαία ένταση. Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο και τις ντομάτες. Ανακατεύουμε καλά, και σοτάρουμε για δυο λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φύλλα κόλιανδρου.
  4. Προσθέτουμε στο τηγάνι τις φακές και ανακατεύουμε καλά με την ντομάτα. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε χυμό από ένα λεμόνι, 100 ml νερό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι να «σωθούν τα πολλά υγρά» για ακόμη ένα-δύο λεπτά.
  5. Για να σερβίρουμε κάθε πιάτο, βάζουμε 3-4 κ.σ. φακές, 2-3 κ.σ. γιαούρτι, φέτες κρεμμυδιού και φύλλα κόλιανδρου.

 Διατροφική αξία, ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 547kcal
  • Πρωτεΐνη: 17gr
  • Υδατάνθρακες: 38gr
  • Φυτικές ίνες: 13gr
  • Λίπος: 39gr
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 22gr
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 9,5gr
  • Κορεσμένα λιπαρά: 5,5gr
  • Χοληστερόλη: 1,1gr

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο https://www.facebook.com/milessisgeorge ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.