Μήπως τελικά το γαλλικό τοστ είναι… δικό μας;

Τις μάθαμε ως παιδιά σαν αυγόφετες.
Μετεξελίχθηκαν σε γαλλικό τοστ.
Πλέον, τις «εισάγουμε» από την Αμερική, ως μια ακόμα επιλογή για brunch…
Δείτε παρακάτω μια συνταγή με γιορτινή διάθεση και αναμνήσεις μιας άλλης εποχής…

*****
Όπως και να τις αποκαλέσουμε, σε όποιο λαό κι αν αποδώσουμε το φόρο τιμής, το ψημένο σε τηγάνι ψωμί παραμείνει μια λαχταριστή και συνάμα χορταστική λιχουδιά. Είτε για το σαββατοκύριακο, είτε για να δώσετε κάτι γλυκό σε εσάς και τα παιδιά σας.
Ξέχωρα δε, που συνιστά έναν πολύ καλό τρόπο για να μην πετάμε το μπαγιάτικο ψωμί. Βλέπετε, εκτός από τους… κεφτέδες και τα μπιφτέκια, υπάρχουν κι άλλες χρήσεις για το παρεξηγημένο (κατά τ’ άλλα) ψωμάκι.
Με λίγα λιπαρά και χοληστερόλη, μια συνταγή με γιορτινή διάθεση και αναμνήσεις μιας άλλης εποχής…
Κι όλα αυτά, μόνο με 0,27 λεπτά ανά μερίδα.

Γαλλικό τοστ με κανέλα και σιρόπι σφένδαμου

Υλικά για 8 μερίδες

4 μεγάλα αυγά
1,5 κούπα γάλα 2%
2,5 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου (maple syrup)
1,5 κγ εκχύλισμα βανίλιας
0,5 κγ τριμμένη κανέλα
¼ κγ αλάτι
8 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
1 κγ μαργαρίνη light
Σμέουρα (προαιρετικά)

Για τη sauce μούρων

30 gr σμέουρα
¼ κούπας χυμός πορτοκαλιού
1/3 κούπας ζάχαρη (ή 2 κ.σ. σκόνη στέβια ή 63 σταγόνες υγρή στέβια)
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κγ corn flour

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 C και βάζουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί σ’ αυτόν για να ζεσταθεί.
Σε ένα μεγάλο bowl χτυπάμε μαζί τα αυγά, το γάλα, το σιρόπι σφένδαμου, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και το αλάτι, μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Βυθίζουμε 2 φέτες ψωμιού στο μείγμα για περίπου 2 λεπτά.
Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και κουνάμε το τηγάνι ώστε αυτή να καλύψει την επιφάνειά του.
Σηκώνουμε τις φέτες ψωμιού από το χυλό, τις αφήνουμε να «στεγνώσουν» λίγο και τις τοποθετούμε στο τηγάνι. Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 2-3 λεπτά σε κάθε πλευρά. Ακολούθως, τις μεταφέρουμε στο ζεστό ταψί στο φούρνο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπες 3 φέτες ψωμιού.
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη sauce μούρων, ρίχνοντας σε ένα μέτριο τηγάνι τα σμέουρα, το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη (ή τη στέβια). Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά. Κατεβάζουμε ακολούθως τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 4 λεπτά.
Όσο βράζουν τα μούρα, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού και το corn flour. Μόλις τα μούρα σιγοβράσουν, τους ρίχνουμε το λεμόνι με το corn flour. Ακολούθως, βράζουμε για ένα λεπτό, ανακατεύοντας καλά για να μην πιτσιλάει το μείγμα. Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά. (Αν δεν χρησιμοποιήσουμε τη sauce άμεσα, μπορούμε να αφήσουμε στο ψυγείο μέχρι 4 μέρες).
Σερβίρουμε όσο είναι τις φέτες όσο ζεστές, ρίχνοντας από πάνω τη sauce μούρων. Γαρνίρουμε προαιρετικά με επιπλέον μούρα.

Διατροφική ανάλυση
Ενέργεια: 182 kcal
Πρωτεΐνη: 7,94gr
Υδατάνθρακες: 27,7gr
Φυτικές ίνες: 5,8gr
Λίπος: 5,19gr
Κορεσμένα: 1,65gr
Μονοακόρεστα: 1,7gr
Πολυακόρεστα: 0,84gr
Χοληστερόλη: 109,7mg
Φυλλικό οξύ: 45,6mcg
Ασβέστιο: 105,8mg


Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge  ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.