Ναι, το ξέρω, ήθελες πέντε μέρες ακόμα να κάτσεις, να πάρεις μια καλή «ανάσα». Νομίζω όλοι μας, όχι μόνο εσύ. Αλλά όπως και να έχει, είμαστε πάλι πίσω στις επάλξεις…

Γυρνάς, με τα πολλά, πίσω στο σπίτι – εννοείται με τα «μούτρα κατεβασμένα». Μπαίνεις στο μπάνιο και βλέπεις με την άκρη του ματιού σου τη ζυγαριά.

«Ύπαγε οπίσω μου σατανά», σκέφτεσαι με τρόμο.

«Δεν φτάνει που γύρισα μεσ’ την κατάθλιψη, αυτό έλειπε, να δω και πόσα κιλά έβαλα πάλι»…

Φέρε το σφυρί…

Ξέρεις όμως ότι δεν θα περάσει πολύ ώρα, πριν τελικά ενδώσεις στην περιέργεια. Θα ανέβεις στη ζυγαριά και μετά θα ψάξεις στα εργαλεία μια βαριοπούλα για να την κάνεις… κομματάκια (σ.σ. όπως της αξίζει δηλαδή)!

Μια έτσι, μια αλλιώς…

Λίγο αργότερα, αφού θα ξεθυμάνουν τα νεύρα, θα επέλθει η αποδοχή «αφού έφαγα ό,τι βρήκα, χωρίς να νοιάζομαι, τι περίμενα;». Για να καταλήξεις, ως απόσταγμα βαθυστόχαστης σκέψης «δε βαριέσαι, δε θα πεθάνω κιόλας, αφού δεν μπορώ να το ελέγξω, θα κάνω ότι μου έρχεται» ή «δεν πειράζει, θα τα χάσω μέχρι τα Χριστούγεννα»…

Πέραν από τις αμφιθυμικές σκέψεις που περιέγραψα, είναι ουτοπικό να θεωρείς ότι θα φας 7-10 συνεχόμενες μέρες εκτός σπιτιού και δεν θα βάλεις βάρος. Αυτό, με μια μικρή γονιδιακή εξαίρεση, δεν το αντέχει κανένας μας!

cat_n_dog-1200

Δεν είμαστε από λάστιχο…

Το σώμα δεν έχει καθόλου χρόνο να προσαρμοστεί και να εξομαλύνει μέρος του πλεονάσματος (σ.σ. οι θερμίδες και το λίπος που προσλαμβάνουμε από το φαγητό εκτός σπιτιού είναι απίστευτα περισσότερα). Οπότε, είναι δεδομένο ότι θα αποθηκεύσουμε πολύ μεγάλο μέρος αυτού του πλεονάσματος, άρα θα αυξήσουμε το σωματικό μας λίπος και βάρος.

Άρα, δεν μοιάζει λογικό να σε «πάρει από κάτω» για κάτι που νομοτελειακά θα συμβεί, αν εμείς δεν προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε.

Όλοι το παθαίνουν!

Εξάλλου, υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος αυξάνει το βάρος του 2-3 κιλά το χρόνο, από αυτήν ακριβώς την on/off πρακτική. «Κλείνεις τους διακόπτες», αδιαφορείς για το αποτέλεσμα και εκτονώνεις την κούραση και το άγχος με τη βοήθεια του ουρανίσκου… Αυτό όμως ποτέ δεν έχει καλό αποτέλεσμα, θα αγχωθείς περισσότερο και θα αυξηθεί η ανάγκη σου να ξεσπάσεις!

Αν μιλάμε για υγεία, αλλάζει το πράγμα!

Όπως και να ’χει, ό,τι και να δείξει η ζυγαριά δεν είναι δα και προς θάνατο! Σημαίνει απλά ότι δεν ελέγχουμε εμείς την κατάσταση (και το βάρος μας). Αν δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας ή επικίνδυνο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, μιλάμε τότε για θέμα εμφάνισης και εικόνας σώματος. Βέβαια, το πόσο (δεν) ενοχλείται ο καθένας μας από το σχήμα του σώματός του και το τι είναι διατεθειμένος να κάνει γι’ αυτό, είναι μια εντελώς διαφορετική κουβέντα.

Αφετέρου δεν είναι δίκαιο, για τον ψυχισμό μας, να θυμόμαστε ότι θα θέλαμε να αλλάξουμε, μόνο αφού έχουμε κάνει ακριβώς το αντίθετο!

2onscale

Δε θα σε σώσει η «αποτοξίνωση»

Εν ολίγοις, για να έχουμε… αξιώσεις από εμάς, θα πρέπει να μάθουμε πρώτα το πως θα διαχειριστούμε ανάλογες περιστάσεις. Ούτε η στέρηση και η καταπίεση στις διακοπές βοηθά, ούτε η λογική της «αποτοξίνωσης» μετά (σ.σ. άσε που κάνει και ζημιά), μπορεί να «δουλέψει».

Χρειάζεται μόνο ψυχραιμία και κατάλληλη, εξατομικευμένη, καθοδήγηση.

Βιβλιογραφία (References)

Gillis L, McDowell M, and O Bar-Or. Relationship between summer vacation weight gain and lack of success in a pediatric weight control program. Eating Behaviors 2005; 6(2): 137-43

Roberts SB. Holiday Weight Gain: Fact or Fiction? Nutr Reviews 2000; 58 (12):  378-9

Yanovski JA, Yanovski SZ, Sovik KN, Nguyen TT, O’Neil PM, and NG Sebring. A Prospective Study of Holiday Weight Gain. N Engl J Med 2000; 342: 861-7