Μια (σπιτική) μπάρα για τη δουλειά, το σχολείο ή την προπόνηση!

Σε όποιον περισσεύει ο χρόνος, να σηκώσει το χέρι…

Αν ο χρόνος είναι πάντοτε “ζήτημα”, τα snack – ίσως και το πρωινό – καταλήγουν αναπόφευκτα ως είδος πολυτελείας.

Ωστόσο, το σώμα και το μυαλό δεν εργάζονται “τζάμπα», χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να διεκπεραιώσουν τις απαραίτητες διεργασίες τους.

Για να μην πάνε όλα “υπέρ πίστεως”, προτείνω μια εύκολη, γρήγορη και πολύ γευστική λύση: χειροποίητες μπάρες από βρώμη/granola. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν βγαίνει η μέρα μόνο με καφέ…

****

Όπως είδαμε και στο προηγούμενο κείμενο, η granola κρίνεται ιδιαίτερα ευεγερτική για το σώμα μας, αλλά έχει τα… προβληματάκια της, κυρίως λόγω συνταγής.

Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή αυτής είναι οι μπάρες από granola: ως εύκολα μεταφερόμενη αλλά και πρακτική λύση για πρωινό, κολατσιό ή απογευματινό, στο σχολείο,  την εργασία ή τον… δρόμο. Μια χορταστική επιλογή, πλούσια σε ενέργεια, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικούς παράγοντες και φυσικά υπέροχη γεύση.

Επιπλέον, έχοντας μια καλή αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη, θα μπορούμε να είναι μια καλή σπιτική λύση για το πρώτο snack μετά την προπόνηση!

Βέβαια, η παρακάτω σπιτική συνταγή, όσο θρεπτική κι είναι, δεν είναι «τζάμπα»: σε μια πιο μαζεμένη εκδοχή δίνει περίπου 200 θερμίδες, οπότε δεν είναι για να φάμε 2-3 μαζί για κολατσιό!

Μπάρα δημητριακών από granola

Υλικά για 16 μπάρες

  • 250 gr νιφάδες βρώμης
  • 40 gr πίτουρο βρώμης
  • 6 κ.σ. φυστικοβούτυρο
  • 100 gr μέλι
  • 75 gr αμύγδαλα
  • 40 gr ηλιόσπορος ή κολοκυθόσπορος
  • 10 αποξηραμένοι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
  • 50 gr αποξηραμένα cranberries
  • 50 gr αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1 κγ σκόνη κανέλας
  • 1 κγ αλάτι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο 180°C.
  2. Κόβουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με τους σπόρους και τις νιφάδες βρώμης σε ένα ρηχό ταψί, με λαδόκολλα. Τα απλώνουμε σε ένα λεπτό στρώμα και τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ταράσσοντας το ταψί 1-2 φορές.
  3. Σε ένα μικρό τηγάνι, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το μέλι μαζί με το φυστικοβούτυρο.
  4. Στο μεσοδιάστημα, κόβουμε τους χουρμάδες και τους χτυπάμε στο blender με 100 ml ζεστού νερού.
  5. Προκύπτει ένας πολτός, που ρίχνουμε στο μίγμα του μελιού και αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Μεταφέρουμε το ψημένο μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ με το πίτουρο βρώμης, την κανέλα και το αλάτι. Κόβουμε και προσθέτουμε στο μίγμα τα αποξηραμένα φρούτα και το μίγμα μελιού. Ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να συνδυαστούν καλά.
  7. Μεταφέρουμε το τελικό μίγμα σε ταψί (με λαδόκολλα) και στρώνουμε την επιφάνεια ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  9. Ακολούθως, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε επιφάνεια κοπής, για να χωρίσουμε σε κομμάτια – όσο είναι ακόμα θερμό.
  10. Αφήνουμε τα κομμάτια να κρυώσουν πλήρως και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.

 

Διατροφική ανάλυση, ανά κομμάτι

Ενέργεια: 194 kcal

Πρωτεΐνη: 5,5 gr

Υδατάνθρακες: 22,6 gr

Λίπος: 8,1 gr

Φυτικές ίνες: 3 gr


Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο https://www.facebook.com/milessisgeorge ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.