Αν το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό για τα Χριστούγεννα είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, τότε κάπου η σκέψη… λοξοδρόμησε με τα χρόνια. Αν μάλιστα η απάντηση στο “πως πέρασες” είναι “να σου πω τι έφαγα”, μάλλον κάτι πάει δομικά στραβά πλέον….

Να χαρείς το φαγητό, χωρίς σε καθορίζει!

Και το θέμα δεν είναι να απέχεις από το φαγητό ή το γλυκό, αλλά να μην το μετατρέπεις σε αυτοσκοπό για να χαρείς, να διασκεδάσεις ή να περάσεις καλά. Μην επιβάλεις στον ευατό σου οδυνηρούς περιορισμούς, μάθε απλά να διαχειρίζεσαι αυτό που έχεις μπροστά σου…

Για να φας ένα κομμάτι…

Γι’αυτό ακριβώς, η πρόταση μου σε αυτή τη φάση είναι να “πειράξεις” ένα από τα ωραιότερα Χριστουγεννιάτικα κέικ, το Ιταλικό Panettone, ώστε να πάρεις όλη τη γεύση του χωρίς να προσθέσεις ζάχαρη! Έτσι,  δεν θα φας το μισό, θα φάς ένα κομμάτι!

Σημείωσε ότι για ένα φυσιολογικού μεγέθους Panettone (20 cm ύψους) θα πρέπει να διπλασιάσεις τα υλικά της συνταγής που σου δίνω. Επίσης, επειδή η συνταγή δεν έχει ζάχαρη, δεν διατηρείται  όσο το κανονικό, οπότε καλό θα ήταν να καταναλωθεί εντός 7 ημερών.   

Απόλαυσέ το με μόνο 0,34 ευρώ ανά μερίδα!

Χριστουγεννιάτικο Panettone χωρίς ζάχαρη

Υλικά

  • 2 κ.σ. γάλα, ζεστό
  • 7 gr ζωντανή μαγιά
  • 65 gr μη αλατισμένη μαργαρίνη
  • 45 gr ελαιόλαδο
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κούπα κρυσταλλική stevia
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 αυγά
  • 250 gr + 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κούπα μίγμα αποξηραμένων φρούτων

Για το γλάσο

  • ¼ κούπας ασπράδι αυγού
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική stevia
  • 1 κ.σ. αμύγδαλα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα ποτήρι ανάμιξε το ζεστό γάλα με τη μαγιά και περίμενε για 5 λεπτά. Το μίγμα θα πρέπει να αφρίσει.
  2. Χτύπησε τη μαργαρίνη μέχρι να γίνει ελαφριά και κρεμώδης. Πρόσθεσε – ενώ ανακατεύεις – διαδοχικά το εκχύλισμα βανίλιας, τη stevia, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.  Σ’ αυτό, πρόσθεσε τα 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα σταδιακά και ανακάτεψε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Πρόσθεσε και το ελαιόλαδο και συνέχισε να ανακατεύεις.  Ακολούθως, προσθέτεις στο μίγμα 1 κ.σ. αλεύρι.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε 250 gr αλεύρι, το baking powder και μια πρέζα αλάτι. Κάνε μια τρύπα στο κέντρο και ρίξε μέσα το μίγμα της μαγιάς και  αυτό μίγμα της μαργαρίνης. Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί.
  4. Βάλε αλεύρι στα χέρια σου και ζύμωσε το τελικό μίγμα για 5 λεπτά. Μετέφερε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και συνέχισε το ζύμωμα για 10 λεπτά ακόμη.
  5. Βάλε τη ζύμη σε μπολ ελαφρά αλειμμένο με μαργαρίνη, κάλυψέ το με μεμβράνη και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για 2-4 ώρες σε ζεστό μέρος.
  6. Μετά από αυτό το βήμα,  ζύμωσε ξανά τη ζύμη για ακόμη 10 λεπτά. Πρόσθεσε τα αποξηραμένα φρούτα, κομμένα σε μικρούς κύβους και κύλισε προσεχτικά τη ζύμη για να ενσωματωθούν τα φρούτα σε αυτή.
  7. Άλειψε μια μικρή φόρμα για Panettone (ύψους 10 cm) με ελάχιστη μαργαρίνη. Βάλε σε αυτή τη ζύμη και κάλυψε τη με μεμβράνη. Αφήνεις τη φόρμα σε θερμό μέρος για 1 ώρα ακόμα.
  8. Επειδή φουσκώνει πάρα πολύ, η ζύμη δεν πρέπει να γεμίζει περισσότερο από τη μισή της φόρμα. Αν θέλεις μπορείς να  βάλεις στο στόμιο μια λωρίδα (από χαρτόνι) που θα δώσει στην φόρμα έξτρα ύψος.
  9. Ψήσε το μίγμα για 35-45 λεπτά στους 170 C (ανάλογα με το φούρνο). Άφησε το κέικ να σταθεί ακολούθως για 10 λεπτά.
  10. Τέλος, για να φτιάξεις το γλάσο, ανακατεύεις καλά τα ασπράδια με τη stevia με ένα σύρμα και το περιχύνεις στην κορυφή του Panettone, όταν το βγάλεις από τη φόρμα.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα 40 gr

Ενέργεια: 163 kcal

Υδατάνθρακες: 19,8 gr

Πρωτεΐνη: 3,94 gr

Λίπος: 7,63 gr


Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.