«Τα (μη υγιεινά) Χριστουγεννιάτικα δώρα παχαίνουν τα παιδιά», σύμφωνα με αναφορές οργανισμών για την παιδική παχυσαρκία.

«Τα σημερινά δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια δεν ενθαρρύνουν το υγιές παιχνίδι και την άσκηση, σε σύγκριση με τα αγαπημένα παιχνίδια της δεκαετίας του 1970», αναφέρει μια μελέτη του North East Wales Institute of Higher Education, UK.

Βγάλτε τα παιδιά να παίξουν εκτός σπιτιού

«Τα παιδιά θα ήταν πολύ πιο αδύνατα αν έπαιζαν σε υπαίθριο χώρο, σε ομάδες», συνεχίζουν οι ερευνητές.

Είναι δεδομένο ότι το παιχνίδι εκτός σπιτιού ευνοεί τη φυσική δραστηριότητα, την κοινωνικότητα και τη δημιουργικότητα του παιδιού. Δεν είναι το ίδιο να παίζουν τα παιδιά «χωρισμένα» σε αντίπαλες ομάδες, υιοθετώντας διάφορα πολιτισμικά στοιχεία (π.χ. σταυροφόροι, chopper ποδήλατα, spacehoppers κ.α.), σε αντίθεση με τα βιντεοπαιχνίδια και τις κούκλες.

kid_soccer1k

Σε μια έρευνα σε δασκάλους γυμναστικής δημοτικού στην Ουαλία, βρέθηκε ότι μόνο το 3% αυτών θεωρούν ως αιτία της παιδικής παχυσαρκίας αποκλειστικά την κακή διατροφή.

Αντίθετα το 76% αυτών υποδεικνύουν ως υπαίτιο ένα συνδυασμό απουσίας άσκησης και κακής διατροφής. Το 85% των δασκάλων ανέφεραν επίσης ότι τα παιδιά δεν είναι τόσο αδύνατα, όσο ήταν παλαιότερα.

Απομακρύνετε τα παιδιά από τις οθόνες

Επιπρόσθετα, οι ίδιοι οι γονείς υπογραμμίζουν ότι τα παιχνίδια ασκούν την πιο μεγάλη επιρροή στη φυσική κατάσταση των παιδιών.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος παιχνιδιού εκτός σπιτιού. Τα παιδιά περνούν πλέον πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, ή γράφουν με τις ώρες μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο!

toytrack1k

Κι όμως, αρκούν 30 λεπτά παιχνιδιού

Αν ρωτήσουμε λοιπόν ένα παιδί τι δώρο θα ήθελε για τα φετινά Χριστούγεννα, δεν θα έχει σχέση με φυσική δραστηριότητα, πιθανότατα κάποιο βιντεοπαιχνίδι  ή  tablet θα ζητήσει!

Η ειρωνεία είναι ότι του αρκούν μόλις 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας/ παιχνιδιού, για να είναι υγιές…

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης

References

De Bock F, Fischer JE, Hoffmann K, Renz-Polster H. A participatory parent-focused intervention promoting physical activity in preschools: design of a cluster-randomized trial. BMC Public Health. 2010 Jan 31; 10:49. doi: 10.1186/1471-2458-10-49.

Vasanti S. Malik, Walter C. Willett & Frank B. Hu Global obesity: trends, risk factors and policy implications. Nature Reviews Endocrinology 9, 13-27 (January 2013)| doi:10.1038/nrendo.2012.199

Wales online. Today’s toys ‘will make kids fat’. 2013; available at: http://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/todays-toys-will-make-kids-2365205